Ficus elastica, benjamina, benghalensis - návod na výsev

Ficus elastica, benjamina, benghalensis - návod na výsev

NÁROČNOST NA PĚSTOVÁNÍ: lehce pokročilý

DOBA KLÍČENÍ: 3-5 týdnů od výsevu

HLOUBKA SETÍ: na povrch zeminy

 

Semínka fíkusu jsou jako prach. Když jsme je viděli úplně poprvé, tak jsme si klepali na čelo, že nám v Indii jen smetli smetí do pytlů. Pak jsme si ale udělali výsevní test a ověřili jsme si, že z těchto titěrných semen opravdu rostou velké fíkusy. Je to ten důvod, proč u nás semena fíkusů koupíte na gramy nikoliv na počet. Jako u všech jiných dřevin očekáváme nízkou klíčivost, např. jen 10 %. Výsev semen fíkusů řadíme mezi výsevy pro pokročilé kvůli pikýrování (přepichování, probírce), které je nutná pro vypěstování vzrostlé rostliny.

Těšíme se, až nám na instagramu nasdílíš, jak ti leze obrovský fíkus z květináče nebo jak děláš probírku mezi malinkými rostlinkami. Tyto tvé úspěchy pak rádi uvidíme a budeme je sdílet ostatním, abychom je povzbudili při jejich kvítkových projektech.

 

Výsev fíkusu je jak hrát si se vzduchem 😀

1. U ostatních semen doporučujeme namočit si semena předem do aktivátoru. Tyto miniaturní semínka fíkusu se ale nevyplatí smáčet. Rovnou si tak připrav plastovou vaničku s dírkami vespod (v tomto případě lepší než papírový květináč), do které si nachystej výsevní substrát. Substrát v květináči utlač, aby vlhkost mohla dobře vzlínat nahoru k semínkům. Do květináče není potřeba naspod používat keramzit.

 

2. Celý obsah balení rovnoměrně rozprostři na jednu nebo dvě vaničky a to na povrch substrátu. Vaničkou trochu zatřes, semena se dostanou lehce do substrátu, dále nijak dál neutlačuj.

 

3. Pokud je tvůj substrát sušší, zvlhči ho rozprašovačem. Pokud má příjemnou vlhkost, rovnou vaničku přetáhni střečovou fólií, kterou zajistíš gumičkou. Vytvoříš tak improvizované pařeniště.

 

4. Do fólie udělej dírky párátkem nebo nožem. Vrchní fólii sundávat nemusíš až do té doby, než ji rostlinky dorostou.

 

5. Dokud rostlinky nevzejdou, zalívej vaničku jen podmokem do podmisky. Do zálivkové vody můžeš přidávat aktivátor, semena pak budou rychleji klíčit a rychleji si vytvoří kořenový systém.

 

Stanoviště na vyseté květináče hledej vždy teplé a ideálně slunné. Dej pozor, aby na ně nešel chladný průvan nebo aby neprochladly ve studené místnosti.

 

Ficus benjamina vysetý 19/2, focený 12/4

 
Ten samý ficus benjamina focený 2/5
 
Ficus benghalensis vysetý 19/2, focený 12/4
 
Ten samý ficus benghalensis focený 2/5
 
Druhý výsev ficusu benghalensis (výsev také 19/2), foceno 2/5
 
Ficus elastica vysetý 19/2, foceno 2/5

 

PROBÍRÁNÍ A PŘEPICHOVÁNÍ VZROSTLÝCH ROSTLINEK (PIKÝROVÁNÍ)

Z jednoho gramu osiva ti vyrostou desítky drobných rostlinek. Některé budou slabší a některé silnější. Je na tobě, jestli budeš chtít zachovat všechny kusy (např. je rozdat nebo si je sesadit po více kusech do květináče) nebo všechny probereš a vybereš jen ty nejsilnější kusy.

V obou případech se musí rostliny rozsadit, aby si svým kořenovým systémem už dále nekonkurovaly a se dále rozrůstat.

1. Nachystej si už substrátový mix na pokojové rostliny, fíkusy už jsou vzrostlejší sazenice, můžeš do zeminy přidat už i organické hnojivo. Rostliny už budeš sázet zvlášť do květináčů, tedy budeš jich potřebovat dostatek.

2. Vyklepni celý objem z původního květináče/vaničky a pomalu se pusť do oddělování rostlin od ostatních rostlin. NIKDY NEOKLEPÁVEJ ZEMINU Z KOŘENOVÉHO SYSTÉMU! To nedělej u přesazování/pikýrování opravdu nikdy. Naruší se tak kořenové vlásky, které přijímají vodu a živiny, taková rostlina to pak má s dalším zakořeňováním opravdu o dost náročnější.

3. Sázej za pomocí špejle nebo čínské hůlky jednu rostlinu za druhou.

 

VZROSTLÉ ROSTLINKY

Pro fíkusy platí tato péče:

- vyžaduje světlá až slunná stanoviště východní, jižní nebo západní místnosti

- mezi jednotlivými zálivkami potřebuje lehce proschnout, přelitý fíkus poznáš podle žloutnoucích listů a hnědého spodku stonku, nedolitý fíkus silně opadává nebo má listy svěšené a měkké

- zbožňuje letnění, přírůstek je pak extrémní, doporučuju ho letnit na stinném místě, aby se mu nespálily listy a velice vydatně při letnění zalévat

- aby fíkus rychle rostl potřebuje hodně světla a hodně zálivky

- fíkusům věnujeme celou kapitolu v naší první knížce Kvítka v bytě

 

Zpět na blog