Strelície nikolai (strelitzia nicolai) - návod na výsev

Strelície nikolai (strelitzia nicolai) - návod na výsev

NÁROČNOST NA PĚSTOVÁNÍ: začátečník až pokročilý

DOBA KLÍČENÍ: 4-20 týdnů od výsevu

HLOUBKA SETÍ: 1,5 cm

 

Ideální doba na sázení strelície je začátek jara, ale i když ji vysejete později, nějak se s tím společně poperete. Strelície Nikolai (neboli strelície natalská), je subtropická až tropická rostlina, kterou můžeme v našich bytech pěstovat bez problému jako pokojovou rostlinu. Klíčení zvládne začátečník, ale protože se při výsevu doporučuje i lehká skarifikace, na své si přijde i pokročilý pěstitel. Těšíme se, až nám nasdílíš své úspěchy s klíčením na instagramu. Tyto úspěchy pak můžeme sdílet ostatním a povzbudit je při jejich kvítkových projektech.

 

Návod na výsev této čiré exotiky

1. Před výsevem strelície doporučujeme provést skarifikaci ořechů. Co je to skarifikace? Je to záměrné narušení semena, aby se přes osemení, které se nachází pod obalem semene, dostala vlhkost k zárodku rostliny uprostřed semínka. Skarifikace se dělá buď na struhadle (na té straně na citrónovou kúru - konečně to v životě použijete, jupí!) nebo třeba smirkovým papírem. Není nutné ostrouhat celé semeno, stačí jen jednu stranu.

 

 

2. Po skarifikaci taky doporučujeme všechny naše semena namočit na 12-48 hodin (podle tvrdosti a velikosti semene) před výsevem do aktivátoru. U strelície tedy platí až 48 hod. Aktivátor je tekutá směs lignohumátu a extraktu z hnědých mořských řas Ascophyllum nodosum. Lignohumát před výsevem zvlhčí škrob semene v osemení, a tím aktivuje enzymatické procesy v zárodku rostliny uvnitř semínka, to dostává povel, že může začít klíčít. Mořská řasa zas svým obsahem auxinových hormonů spouští a podporuje tvorbu jemného kořenového vlášení v budoucí rostlině.

 

 

3. Připrav si menší květináč (papírový výsevní, terakotový nebo plastový), do kterého dej substrát (ideálně výsevní substrát). Substrát v květináči utlač, aby vlhkost mohla dobře vzlínat nahoru k semínkům. Do květináče není potřeba naspod používat keramzit.

 

4. Do jednoho malého květináče stačí zasadit jedno až tři semena. Semínka strelície mají cca 5 mm, vysévají se tedy něco okolo 1,5 cm pod povrch zeminy. Výsev semínek se řídí pravidlem výsevu do hloubky 2,5 násobku velikosti semene.

 

5. Pokud je tvůj substrát sušší, zvlhči ho rozprašovačem. Pokud má příjemnou vlhkost, rovnou květináč přetáhni střečovou fólií, kterou zajistíš gumičkou. Vytvoříš tak improvizované pařeniště.

 

6. Do fólie udělej dírky párátkem nebo nožem. Vrchní fólii sundávat nemusíš až do té doby, než ji rostlinky dorostou.

 

7. Dokud rostlinky nevzejdou, zalívej květináč jen podmokem do podmisky. Při výsevu do papírového nebo terakotového květináče, budeš muset zalévat častěji. Plastový květináč samozřejmě tak rychle přesychat nebude.

 

Stanoviště na vyseté květináče hledej vždy teplé a ideálně slunné. Dej pozor, aby na ně nešel chladný průvan nebo aby neprochladly ve studené místnosti. Strelície má ráda ke klíčení vlhko a teplo. Nestrachuj se, pokud klíčení bude trvat několik měsíců, je klidně možné, že rostlinka vyroste opravdu až po dvou až třech měsících od vysetí. Někdy se uvádí, že semena strelície klíčí i 12 měsíců.

 

VZROSTLÉ ROSTLINKY

Pro strelícii platí tato péče:

- miluje světlé stanoviště s krátkodobým přímým sluncem nebo rozptýlené dobré světlo

- raději snese nedolití, než přelití, proto doporučujeme v dospělosti rostlinu zasadit do terakotového květináče, ve kterém bude dobře prosychat a nebude mít nohy v blátě, to, jestli potřebuje zalít, poznáš nejlépe tak, že si šáhneš pod povrch zeminy

Zpět na blog