Kaládium (caladium) mix- návod na výsev

Kaládium (caladium) mix- návod na výsev

NÁROČNOST NA PĚSTOVÁNÍ: začátečník

DOBA KLÍČENÍ: 3-4 týdny od výsevu

HLOUBKA SETÍ: 1-5 cm

 

Naše hlízy kaládií jsou v mixu - jsou to různé kultivary sesypané dohromady. Je tedy možné, že společně sesadíš zelené s růžovo-bílým. To, co ti vyroste, vyfoť a nasdílej na Instagram, ať můžeme i ostatním ukázat, co se ti podařilo!

Návod na to, jak naložit se zavadajícím caladiem na zimu najdeš v naší druhé knížce.

 

Postup na výsev hlízek kaládia

1. Při výsevu všech našich semen a hlíz doporučujeme semínka namočit na 48 hodin před výsevem do aktivátoru. Aktivátor je tekutá směs lignohumátu a extraktu z hnědých mořských řas Ascophyllum nodosum. Lignohumát před výsevem zvlhčí škrob semene v osemení, a tím aktivuje enzymatické procesy v zárodku rostliny uvnitř semínka, to dostává povel, že může začít klíčít. Mořská řasa zas svým obsahem auxinových hormonů spouští a podporuje tvorbu jemného kořenového vlášení v budoucí rostlině.

 

2. Připrav si květináč, ve kterém chceš kaládium pěstovat - už to může být klidně květináč s průměrem 13-15 cm. Do květináče dej substrát na aroidy. Substrát v květináči utlač, aby vlhkost mohla dobře vzlínat nahoru k semínkům. Naspod květináče patří keramzit nebo keramický střep přes odtokovou dírku.

 

3. Do jednoho květináče vysaď alespoň tři hlízky. ČÍm více hlízek zasadíš, tím bohatější rostlinu budeš mít. Samozřejmě ale i řidší rostlina časem obroste. Pravidlo pro výsev je, že vyséváš do hloubky 2,5 násobku semínka/hlízky.

 

4. Osázený květináč zalij a nechej na světlém a teplém stanovišti. Kaládium je tropická rostlina, která je panašovaná (často červeně, růžově nebo světle zeleně zbarvená), a tak potřebuje hodně světla. Mezi zálivkami doporučujeme rostliny nechat dobře proschnout.

 

POZOR, NEVYHAZUJ UVADAJÍCÍ KALÁDIUM!

Na zimu kaládium může kvůli ustupujícímu slunci a nižším teplotám začít zavadat. Poznáš to podle toho, že okraje listů jsou hnědé a stonky jsou zvadlé, i když se o rostlinu staráš pořád stejně. Je možné květináč nechat přímo na stanovišti i přes zimní měsíce, dokud zase neobroste, nebo vytáhnout hlízy, uschovat je v papírovém sáčku na suchém temném místě a na jaře opět zasadit. Je na tobě, jak s rostlinou naložíš, ovšem zavadne-li většina listů, mysli na to, že i zálivka musí být omezená. Naopak jakmile rostlina začne znovu obrůstat, i tvoje zálivka se musí zvyšovat.

Zpět na blog