Eucalyptus Baby blue - návod na výsev

Eucalyptus Baby blue - návod na výsev

NÁROČNOST NA PĚSTOVÁNÍ: začátečník až pokročilý

DOBA KLÍČENÍ: 2-4 týdny od výsevu

HLOUBKA SETÍ: na povrch zeminy

 

Ideální doba na sázení eukalyptů je začátek jara. Stihneš stratifikaci i první teplé jarní paprsky. Nestíháš? Nevadí. Zasaď ho ale nejpozději do konce června, ať rostlinky stihnou dorůst do puberty než začne podzim. Prostuduj si instrukce k pěstování, jistě se ti budou hodit... Vše zaznamenávej a sdílej na Instagramu. Tyto tvé úspěchy pak rádi uvidíme a budeme je sdílet ostatním, abychom je povzbudili při jejich kvítkových projektech.

 

Výsev eukalyptů je velká zábava

1. Na tobogán pěstování s eukalyptem hned tak nenasedneš. Semena musíš stratifikovat (neboli nechat přejít chladem). Stratifikace podpoří klíčivost, a tím zvýší úspěšnost klíčení. Nejlepší na stratifikaci tak malých semínek v domácích podmínkách je plato od vajíček pokud chcete semena pravidelně chodit do ledničky rosit, nebo malá zavařovačka, která se uzavře a ve které se bude držet vlhkost. Na dno nádoby nasyp trochu obyčejného písku a nasyp semínka. Písek zvlhči rozprašovačem a dej do ledničky. Ideální doba stratifikace je šest týdnů. Stratifikace nefunguje, pokud jsou semena na suchu. A neboj, i když drobounká semena eukalyptu na písek nasypeš, pořád jdou rozeznat od zrnek písku.

 

2. Při následném výsevu doporučujeme semínka namočit na 12 hodin do aktivátoru. Aktivátor je tekutá směs lignohumátu a extraktu z hnědých mořských řas Ascophyllum nodosum. Lignohumát před výsevem zvlhčí škrob semene v osemení, a tím aktivuje enzymatické procesy v zárodku rostliny uvnitř semínka, to dostává povel, že může začít klíčít. Mořská řasa zas svým obsahem auxinových hormonů spouští a podporuje tvorbu jemného kořenového vlášení v budoucí rostlině. Můžeš ho klidně nalít do skleničky s pískem.

 

3. Připrav si menší květináč (papírový výsevní, terakotový nebo plastový), do kterého dej substrát (ideálně výsevní substrát). Substrát v květináči utlač, aby vlhkost mohla dobře vzlínat nahoru k semínkům. Do květináče není potřeba naspod používat keramzit.

 

4. Do jednoho malého květináče zasadit jedno až dvě semínka eukalyptu. Semínka jsou hodně malá, vysévají se tedy na povrch substrátu. Stačí je rovnoměrně po květináči rozhodit a pak trochu květináčem zatřást. Semínka lehce zapadnou do substrátu.

 

5. Pokud je tvůj substrát sušší, zvlhči ho rozprašovačem. Pokud má příjemnou vlhkost, rovnou květináč přetáhni střečovou fólií, kterou zajistíš gumičkou. Vytvoříš tak improvizované pařeniště.

 

6. Do fólie udělej dírky párátkem nebo nožem. Vrchní fólii sundávat nemusíš až do té doby, než ji rostlinky dorostou.

 

7. Dokud rostlinky nevzejdou, zalívej květináč jen podmokem do podmisky. Při výsevu do papírového nebo terakotového květináče, budeš muset zalévat častěji. Plastový květináč samozřejmě tak rychle přesychat nebude.

 

Stanoviště na vyseté květináče hledej vždy teplé a ideálně slunné. I když budou tvé  eukalypty jednou venkovní rostliny, klíčení dělej doma na parapetu. Co nejdelší dobu zalívej rostliny podmokem a snaž se je pěstovat na přímém slunci, aby nebyly vytáhnuté a neduživé.

 

 

VZROSTLÉ ROSTLINKY

Pro eukalypt platí tato péče:

- eukalypty jsou ve své australské domovině invazivní rostliny, které ale u nás svou houževnatost nedokážou plně projevit, je potřeba jim najít dobré venkovní stanoviště na přímém slunci

- v takovém případě a v případě, že je i nadále budeš pěstovat v nádobě, musíš je velice pečlivě zalévat, jestli je na něco eukalyptus háklivý, tak je to přeschnutí - toto mají všechny australské kytky společné

- první zimu buď zkus zazimovaný eukalypt nechat venku, někde při stěně domu, aby úplně nepromrzl, nebo ho schovej dovnitř do chladné a světlé místnosti, nezapomeň zalívat i přes zimu, rostliny v nádobách většinou přes zimu uschnou, než zmrznou

Zpět na blog