Africká kopřiva (coleus) - návod na výsev

Africká kopřiva (coleus) - návod na výsev

NÁROČNOST NA PĚSTOVÁNÍ: začátečník

DOBA KLÍČENÍ: 2-4 týdny od výsevu

HLOUBKA SETÍ: na povrch zeminy

 

Africká kopřiva (neboli coleus) je velice nenáročná na pěstování právě od samotného semínka. Africké kopřivy jsou rychle rostoucí pokojové rostliny, mají velmi dekorativní pestré listy a navíc se jednoduše množí vrcholovými rostlinnými řízky - stačí je jen zakořenit ve vodě. To kvítko má jen samé výhody!

V našem balíčku semen najdete mix kultivarů afrických kopřiv - tedy v různých barvách i s různým druhem listů, s hladkým okrajem listové čepele i se zvrásněným okrajem.

 

Africká kopřiva klíčí fakt jednoduše - jak na to?

1. Při výsevu všech našich semen a hlíz doporučujeme semínka namočit na 12-48 hodin (podle tvrdosti a velikosti semene) před výsevem do aktivátoru. Aktivátor je tekutá směs lignohumátu a extraktu z hnědých mořských řas Ascophyllum nodosum. Lignohumát před výsevem zvlhčí škrob semene v osemení, a tím aktivuje enzymatické procesy v zárodku rostliny uvnitř semínka, to dostává povel, že může začít klíčít. Mořská řasa zas svým obsahem auxinových hormonů spouští a podporuje tvorbu jemného kořenového vlášení v budoucí rostlině.

 

2. Připrav si menší květináč (papírový výsevní, terakotový nebo plastový), do kterého dej substrát (ideálně výsevní substrát). Substrát v květináči utlač, aby vlhkost mohla dobře vzlínat nahoru k semínkům. Do květináče není potřeba naspod používat keramzit.

 

3. Do jednoho malého květináče stačí zasadit jedno až pět semínek africké kopřivy. Semínka kopřivy jsou malá, vysévají se tedy na povrch substrátu. Stačí je rovnoměrně po květináči rozhodit a pak trochu květináčem zatřást. Semínka lehce zapadnou do substrátu. Opravdu nedoporučujeme vysévat více semínek do jednoho malého květináče. Kopřiva má i slušnou klíčívost a při hustém výsevu se pak všechny semenáče propletou kořeny do sebe a špatně se vám pak budou přepichovat (pikýrovat).

 

4. Pokud je tvůj substrát sušší, zvlhči ho rozprašovačem. Pokud má příjemnou vlhkost, rovnou květináč přetáhni střečovou fólií, kterou zajistíš gumičkou. Vytvoříš tak improvizované pařeniště.

 

5. Do fólie udělej dírky párátkem nebo nožem. Vrchní fólii sundávat nemusíš až do té doby, než ji rostlinky dorostou.

 

6. Dokud rostlinky nevzejdou, zalívej květináč jen podmokem do podmisky. Při výsevu do papírového nebo terakotového květináče, budeš muset zalévat častěji. Plastový květináč samozřejmě tak rychle přesychat nebude.

 

Během pár týdnů vykouknou první lístky. Ještě ale nebude poznat, jaké barvy budou tvoje kopřivy mít. Stanoviště na vyseté květináče hledej vždy teplé a ideálně slunné. Na teplo kopřiva až tak choulostivá není, přece jen zvládne i chladnější zimní zazimování (okolo 10 °C) i nižší teploty pro klíčení, můžeš ji tedy rozpěstovat už v únoru na nevyhřátém parapetu.

 

VZROSTLÉ ROSTLINKY

Pro africkou kopřivu platí tato péče:

- miluje světlé stanoviště s přímým sluncem, plné barvy listů se vybarví právě jen na přímém slunci

- pokud je umístěná na svým vysněném slunném stanovišti, potřebuje silnou zálivku

- nadzemní část rostliny rychle roste, a tak kořeny nezůstávají pozadu, klidně ji tak můžeš několikrát za sezónu přesadit, nebo ji po vyklíčení zasadit do většího květináče

- v průběhu léta kvete, květy ovšem zpomalují růst, pokud tedy raději chceš, aby rostla, květy vylamuj

- opad spodních listů a holé spodky stonků jsou normální pro vzrostlou rostlinu, doporučujeme rostlinu tedy v nové sezóně hluboce omladit, nebo odebrat vrcholové řízky a po zakořenění ve vodě znovu zasadit, samozřejmě ji lze každoročně vysévat

- je háklivá na vlnatého červce, pokud se někde v okolí vlnatka nachází, je skoro stoprocentní, že se na africkou kopřivu sesypou

Zpět na blog