Kávovník arabský (coffea arabica) - návod na výsev

Kávovník arabský (coffea arabica) - návod na výsev

NÁROČNOST NA PĚSTOVÁNÍ: začátečník

DOBA KLÍČENÍ: 1-6 týdnů od výsevu

HLOUBKA SETÍ: 1 cm

 

Kávovník je tropická dřevina, která dokáže i v našich domácích podmínkách plodit červené bobulky kávových zrn. Vzrostlé kávovníky pěstuj s pravidlem "čím míň péče, tím líp pro rostlinu" a toho se drž! Semínka kávovníku mají dobrou klíčivost a jsou jednoduchá na pěstování. Určitě jsou vhodná i pro začátečníky a klasické domácí podmínky. Těšíme se, až nám nasdílíš své úspěchy s klíčením na instagramu. Tyto úspěchy pak můžeme sdílet ostatním a povzbudit je při jejich kvítkových projektech.

 

Kafe, někdo?

Při výsevu všech našich semen a hlíz doporučujeme semínka namočit na 12-48 hodin (podle tvrdosti a velikosti semene) před výsevem do aktivátoruAktivátor je tekutá směs lignohumátu a extraktu z hnědých mořských řas Ascophyllum nodosum. Lignohumát před výsevem zvlhčí škrob semene v osemení, a tím aktivuje enzymatické procesy v zárodku rostliny uvnitř semínka, to dostává povel, že může začít klíčít. Mořská řasa zas svým obsahem auxinových hormonů spouští a podporuje tvorbu jemného kořenového vlášení v budoucí rostlině.

 

Klasický postup na výsev je tento:

1. Připrav si menší květináč (papírový výsevní, terakotový nebo plastový), do kterého dej substrát (ideálně výsevní substrát). Substrát v květináči utlač, aby vlhkost mohla dobře vzlínat nahoru k semínkům. Do květináče není potřeba naspod používat keramzit.

 

2. Do jednoho malého květináče stačí zasadit dvě až pět semínek. Semínka kávovníku mají cca 5 mm, vysévají se tedy něco přes 1 cm pod povrch zeminy. Neprokázala se nám vyšší klíčivost v případě, že semínko vyloupnete z obalu.

 

3. Pokud je tvůj substrát sušší, zvlhči ho rozprašovačem. Pokud má příjemnou vlhkost, rovnou květináč přetáhni střečovou fólií, kterou zajistíš gumičkou. Vytvoříš tak improvizované pařeniště.

 

4. Do fólie udělej dírky párátkem nebo nožem. Vrchní fólii sundávat nemusíš až do té doby, než ji rostlinky dorostou.

 

5. Dokud rostlinky nevzejdou, zalívej květináč jen podmokem do podmisky. Při výsevu do papírového nebo terakotového květináče, budeš muset zalévat častěji. Plastový květináč samozřejmě tak rychle přesychat nebude.

 

Stanoviště na vyseté květináče hledej vždy teplé a ideálně slunné. Dej pozor, aby na ně nešel chladný průvan nebo aby neprochladly ve studené místnosti. Kávovník je tropická rostlina, proto ke klíčení potřebuje vlhko a teplo.

 

Další způsob, jak semínka naklíčit je klíčení na mokrém ubrousku. Tento postup je používaný pro kávovníky ale i třeba pro klíčení manga z pecky:

1. Semínka polož na papírové kuchyňské utěrky nebo ubrousky.

 

2. Ubrousek přehni nebo navrstvi a zvlhči rozprašovačem. Měl by být mokrý, ale z ubrousku zas nemusí úplně kapat.

 

3. Ubrousek se semínkama zavři do sáčku nebo do plastového boxu, který použiješ jako pařeniště.

 

4. Vysetá semínka umísti na teplé místo (slunný parapet, kousek od topení apod.). Asi během týdne semena naklíčí natolik, že budou mít hlavní kořínek i pár děložních lístků a budou připravené na zasazení do květináče.

 

5. Do květináče zasaď po třech kusech rostlinek za pomocí párátka nebo špejle. Dávej pozor na jemný kořínek a křehké stonky. Na teplém a světlém stanovišti rostliny zvlhčuješ a - po prokořenění - zaléváš, tak moc, aby nikdy nepřeschly.

 

 

VZROSTLÉ ROSTLINKY

Pro kávovníky platí tato péče:

- miluje světlé stanoviště s rozptýleným světlem, pokud mu na stanovišti hrozí přímé slunce, schovejte ho za jinou vzrostlou rostlinu, která kávovník odstíní

- potřebuje být stále zvlhčený, výrazný opad listů ti napoví, že ji zaléváš málo, doporučujeme zasadit kávovníky s ollou, aby nikdy nepřeschly

- nesnáší chlad, při chladném průvanu (nebo při venkovním přenosu) v zimě nebo na podzim dokáže velice rychle zmrznou a odejít

 

Zpět na blog